Wanneer je gebruik maakt van Lightspeed bieden we de mogelijkheid om vanuit de Retourportal een Creditfactuur aan te maken. Hiermee kun je eenvoudig een terugbetaling registreren en ook direct de voorraad bijwerken in Lightspeed. Helaas biedt de API van Lightspeed nog geen mogelijkheid om ook daadwerkelijk een terugbetaling te initiëren. Echter geven we hieronder wel ons advies voor een snelle verwerking van je retouren.

Lightspeed creditfactuur aanmaken

Om een Creditfactuur aan te maken open je eerst een retour in de Retourportal. Wanneer de oorspronkelijke order in Lightspeed is aangemaakt, heb je aan de rechterzijde een blok om direct een Creditfactuur aan te maken.

Beschrijving van instellingen:

• Credit verzendkosten: Betaal de oorspronkelijke verzendkosten terug aan de klant. Wettelijk gezien is het verplicht om alle verzendkosten te vergoeden indien de volledige bestelling geretourneerd wordt. Indien maar een gedeelte van de bestelling geretourneerd wordt hoeven de verzendkosten niet terugbetaald te worden.
  • Voorraad bijwerken in Lightspeed: Indien aangevinkt, worden de geretourneerde producten weer toegevoegd aan de voorraad in Lightspeed.
  • Email naar klant versturen: Indien aangevinkt zal er vanuit Lightspeed een email verzonden worden naar de consument.

Druk vervolgens op de knop Creditfactuur aanmaken om het aanmaken te voltooien.

Omdat iedere webwinkel andere instellingen en extensies heeft adviseren wij, zeker wanneer de functionaliteit nieuw in gebruik wordt genomen, om regelmatig een test te doen of het correcte bedrag is terugbetaald.

Advies voor het verwerken van creditfacturen

Omdat er nog geen mogelijkheid is om automatisch een terugbetaling te verrichten in Lightspeed, adviseren wij de volgende werkwijze:

1. Zodra de retour binnenkomt in het magazijn, kan deze in de Retourportal van Returnless verwerkt worden door het aangeven welke items retour zijn gekomen.
  2. Maak de creditfactuur aan via bovenstaande handleiding. De creditfactuur komt vervolgens in Lightspeed terecht met de status 'Niet betaald'.
  3. Ga in Lightspeed naar Orders > Facturen en klik op Filter facturen > Betaalstatus > Niet betaald om de creditfacturen te zien die zojuist aangemaakt zijn.
  4. Open de niet betaalde facturen en verwerk de terugbetaling aan de consument.
  5. Zet de status van de creditfactuur op Betaald.

Op die manier houd je een goed overzicht van de terugbetalingen die wel en niet zijn verwerkt.